top of page

Prostata

 

Prostata er en av seksualkjertlene. De andre er testiklene eller steinene, og vesicula seminalis eller sædblærene. Til sammen lager disse sæd.
Prostatakjertelen er på størrelse med en kastanjenøtt. Den ligger rett under urinblæren og omgir den øverste delen av urinrøret (ca 5-8 cm inn i anus på fremsiden mot magen). Urinrøret eller urethra er det røret som går fra urinblæren gjennom penis og fører urin og sæd ut av kroppen. Prostata er påvirkelig av mannlige kjønnshormoner. Disse hormonene stimulerer aktiviteten i prostata og fornyer prostataceller etter hvert. Det viktigste mannlige hormonet er testosteron som produseres i testiklene. 

Det finnes flere forskjellige sykdommer i forbindelse med prostata. Godartet, forstørret prostata, betennelsesreaksjoner, urinveisinfeksjoner og kreft. Mange av disse sykdommene kan føre til problemer i en manns seksuall liv.

Hjelpemidler

Mange menn som har hatt  prostatakreft sliter med å få ereksjon eller holde ereksjonen ved like. Det finnes håp og løsninger for menn som sliter med dette. Det er laget leker som er hule for å putte penis inn i, sånn at de som ikke får ereksjon kan ha samleie med sin partner, og på den måten fremdeles ha den nærheten.

 

Vi har mer informasjon om evt løsninger ved ereksjonsproblemer her.

Blogginnlegg om prostatakreft 

 

 

 

 

bottom of page