top of page

Vaginisme og Vestibulitt.

Vaginisme og Vestibulitt kan ofte nevnes i samme åndedrag, men tilstandene har ulike symptomer og årsaker.

 

Vaginisme:

Det er ufrivillige sammentrekninger som lukker vagina og gjør det både vanskelig og smertefullt med penetrering. Kvinner med vaginisme kan deles opp i tre grupper:

-Kvinner som har blitt utsatt for seksuelle overgrep.

-Kvinner som har opplevd smerter i underlivet for eksempel på grunn av samleie med underlivsbetennelse eller på grunn av hardhendt gynekologisk undersøkelse.

-Den siste gruppen er den største men også den mest mystiske, det er den gruppen hvor det er vanskelig å finne en felles årsak.

 

Det regnes med at rundt 0,5-1% av alle kvinner får denne tilstanden, og dessverre er det mange som ikke får den hjelpen de trenger, da mange mangler kunnskap om tilstanden.

Det starter som oftest ved at man for eksempel opplever smerter ved samleie, som igjen fører til at bekkenbunnen kniper seg sammen i ren refleks. Om dette gjentar seg ofte nok, vil til slutt bekkenbunnen trekke seg sammen automatisk når noe nærmer seg.

Det er viktig å finne årsaken til smertene. Overgrep, infeksjon, redsel for graviditet, sopp, depresjon, ppiller, og i svært sjeldne tilfeller kan kreft være grunnen.

Diagnosen blir stilt ved underlivsundersøkelse hos gynekolog.

 

Når det gjelder behandling er det flere muligheter, alt ettersom hva årsaken til plagene er. Man har lokalbedøvelse, samleiepause, spesifikke former for fysioterapi, massasje og egentøying, botox og i noen tillfeller operasjon i skjedeåpningen.

Om årsaken er medisinsk vil det jo behandles deretter, og som regel blir da smertene borte.

Det finnes også vaginale dilatorer man kan benytte seg av, mest for å lære seg litt mer om egen kropp, og å lære seg å slappe av bedre under penetrering. Da starter man med en smal "stav" som man bruker noen minutter hver dag, og man øker størrelsen etter hvert. Med denne "staven" sammen med for eksempel opptrening av bekkenbunn kan man lære seg mye om hvordan man spenner seg og slapper av, og dette kan hjelpe på å ta tilbake kontrollen.

Vi har nå ett sett i butikken og nettbutikken med slike staver. Det er ett sett med tre staver i ulik størrelse, laget i myk silikon.

 

For de som ikke finner en klar medisinsk årsak kan det være vanskelig å akseptere at problemet er psykisk. Noen kan kanskje tro at det er håpløst å kurere noe som sitter i hodet, om det så er gjentatte små erfaringer eller et grovt overgrep\stygg opplevelse som har forårsaket det. Kanskje synes man at det ikke er noe å snakke om, i frykt for å rippe opp i sårene igjen. Problemet blir jo da at dette "såret" aldri vil gro helt, man slenger på et plaster istedenfor å sy, og arret blir desto større.

Fastlegen kan henvise videre til terapi, og i tillegg til mer konvensjonell terapi kan man også oppsøke en klinisk sexolog.

 

Vestibulitt (også kalt vulvodyni):

Den vanligste aldersgruppen denne tilstanden rammer er 18-25 år.

Vestibulitt gir smerte i skjedeåpningen under samleie.

Man blir rett og slett hypersensitiv i slimhinnene rundt skjedeåpningen, og en lett berøring kan gjøre utrolig vondt. Mens jeg gjorde research rundt denne lidelsen fant jeg flere forum med uttalelser fra kvinner som blant annet sa det føltes som brennende, åpne sår i underlivet, noe jeg tenker at de fleste skjønner er helt forferdelig.

Om man ikke behandler denne tilstanden kan man bli verre over tid, og man kan ende opp med å ikke kunne bruke truser eller ettersittende bukser fordi det gjør for vondt. Tamponger er også ganske håpløst å få brukt.

De vanligste symptomene er at det gjør veldig vondt når man rører eller da trykker på området mellom de indre kjønnsleppene. Det kan kjennes ut som en brennende smerte i underlivet, og området blir ofte rødt.

Man vil som oftest merke smertene under samleie, når man bruker tampong eller skal igjennom en gynekologisk undersøkelse.

De som sliter over lengre tid kan også oppleve smerter mens de sykler eller rir.

Årsaker kan være hyppige soppinfeksjoner som blir behandlet med reseptfrie legemidler, det kan også være prevensjonsmidler med hormoner, og i noen tilfeller kan stress også påvirke.

Med vestibulitt er det mye man kan gjøre på egen hånd for se om smertene går over. Man kan blant annet ta pause fra prevensjonsmidlene med hormoner, og man kan passe på at man kun har samleie når er skikkelig opphisset. Om årsaken er sopp bør man kontakte lege for å få legemiddel på resept, man bør også være svært forsiktig med såpe rundt, og selvfølgelig i, underlivet.

Den gode nyheten er jo at det helt klart finnes muligheter for bedring, men det vil ikke skje av seg selv. På samme måte som vi går til legen ved halsbetennelse eller enn forstuelse, så må man ta ansvar for vaginaen. Det er en viktig og ganske så fabelaktig del av kroppen vår, og det skal ikke være pinlig eller flaut å ta dette opp med legen. Om du opplever at legen mangler kunnskap eller ikke er villig til å lese seg opp om dette, så står du helt fritt til å bytte bort legen! Kunnskapsnivået om disse lidelsene hos leger i Norge er dessverre ikke optimalt enda, men det har blitt mye bedre. At stadig flere bryter stillheten, og står frem er veldig viktig når det gjelder akkurat denne utviklingen.

Kilder: forskning.no nhi.no lommelegen.no volvat.no

bottom of page