top of page

For tidlig utløsning?

For tidlig utløsning (eller prematur ejakulasjon) er en vanlig seksuell forstyrrelse. Statistikken varierer noe, men det antas at rundt 20-30% av alle menn vil møte på dette problemet.

Det er store variasjoner på hvor fort utløsning skjer, men om det forekommer innen ett eller to minutter regnes det som tidlig.

(Gjennomsnittstiden for samleie er rundt fem minutter, så det er ikke de største variasjonene der. Om du merker at det nærmer seg er det alltids en mulighet å la penis hvile et lite sekund, bruk heller fingre eller munn.)

Om man på jevn basis sliter med tidlig utløsning kan dette forståelig nok skape bekymring, stress og endel ubehag. På tross av hvor vanlig dette problemet er, så er det mange som er for flaue eller skammer seg for mye til å oppsøke lege. Det finnes flere behandlingsformer for dette, men da må man faktisk oppsøke hjelp!

Før trodde man at tidlig utløsning kun hadde psykiske årsaker, men eksperter har etterhvert kommet frem til at biologiske faktorer også kan spille en rolle. Hos noen menn er tidlig utløsning også knyttet til vanskeligheter med å få en ereksjon (erektil dysfunksjon).

Legene deler prematur ejakulasjon inn i to grupper:

 

Primær: For tidlig utløsning er noe du har slitt med siden du ble seksuellt aktiv.

 

Sekundær: Du har hatt flere tidligere seksuelle relasjoner hvor utløsningen har vært normal, men har nå begynt å slite med for tidlig utløsning i senere tid.

 

Psykologiske årsaker:

Noen eksperter tror at tidlig seksuell erfaring skaper et mønster som er vanskelig å endre på senere i livet. Problemer med å få reising/ereksjon kan også bidra til å danne et mønster med rask utløsning.

Angst eller usikkerhet i den seksuelle situasjonen kan bidra.

 

Biologiske årsaker:

Hormonforstyrrelser, sykdommer i nervesystemet eller urinveiene, eller skader i underlivet kan også bidra til for tidlig utløsning.

En biologisk årsak er mest sannsynlig dersom problemet alltid har vært der. (Primær prematur ejakulasjon).

 

Det finnes behandlinger! Det viktigste er å ta en tur til legen. En samtale rundt problemet kan ofte hjelpe legen med å finne en eventuell årsak, og legen vil kanskje også ha en samtale med din partner.

 

Det finnes medisiner, seksuell rådgivning og man kan også lære seg noen seksuelle teknikker som forsinker utløsningen, som igjen virkelig kan gjøre din og din partners seksuelle opplevelse bedre.

Mange menn finner det nyttig å kombinere flere behandlingsmåter.

 

Seksualterapi:

Dette kan innebære blant annet å masturbere en time eller to før samleie for å forsinke ereksjonen. Legen kan også anbefale deg å avstå fra penetrerende sex i en periode, for å heller fokusere på lek og nærhet, slik at prestasjonspresset kanskje vil avta.

 

Teknikker/behandling:

Medikamenter:

Antidepressiva:

En av bivirkningene til antidepressiva er forsinket orgasme/utløsning. Om du er plaget av tidlig utløsning kan du dra nytte av denne bivirkningen. Antidepressiva av typen SSRI er mest brukt. I noen tilfeller er det nok å ta medisinen noen timer før samleie, mens i andre anbefales det å ta medisinen daglig.

 

Lokalbedøvelse:

Lokalbedøvende salve vil gjøre penis mindre følsom, og kan på den måten hjelpe med å forsinke utløsningen. Om du smører salven på kort tid før samleie, så kan du lett tørke av salven når du har mistet nok følsomhet til å forsinke ejakulasjon.

Men! Om du bruker lokalbedøvelse kan du oppleve at følelsen er redusert til den grad at du får mindre glede ut av samleiet.

 

Psykoterapi:

Rett og slett samtaler med en psykoterapeut. Da snakker du om dine forhold og erfaringer, noe som kan bidra til å finne effektive måter å takle stress samt å løse problemene du kan ha. Man kan redusere prestasjonsangsten i samme tur. Mange par som sliter med dette har fått gode resultater ved å snakke med en terapeut sammen.

 

Start og stopp teknikk:

Den seksuelle aktiviteten startes som vanlig, med stimulering av penis til du kjenner at utløsningen nærmer seg. Da skal du stoppe, og klemme rundt penishodet. Dette kan også din partner gjøre. Hold grepet i noen sekunder, til du føler at utløsningstrangen går over.

Deretter venter du i ca 30 sekunder, og fortsetter så med forspillet. Etter at du har klemt på penishodet kan du oppleve at ereksjonen ikke er like hard, men den vil komme tilbake når man setter i gang med mer stimulering.

Hvis du nok en gang føler at utløsningen er i ferd med å komme for tidlig, gjentar dere hele greia. Det bør gjentas rundt 3-4 ganger før du ejakulerer.

 

Du kan også trene på dette ved å onanere, samt å bruke hjelpemidler som fleshlight o.l. Da bruker du den samme teknikken som nevnt ovenfor.

Vi har også noen ulike slag med såkalt delay gel, både i nettbutikk og i fysisk butikk.

Denne gelèn har bedøvende egenskaper, og hjelper til å forsinke utløsning.

Den viktigste ingrediensen er mentyl laktat som har en lokal bedøvende effekt.

En tur til legen er uansett å anbefale om dette er noe som plager deg!

 

Kilder: nhi.no side2.no

bottom of page